3 KÉRDÉS A SZAKÉRTÖHÖZ

Három éves kor alatti gyerekeket egyáltalán nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni

header defaut article 3questions (LP54466).jpg

Gyermekkor alatt a legfogékonyabb a bőr a káros ultraibolya sugarakra. A "naptőke" gyerekkor alatt rohamosan fogy. A gyermekkori napégést teljes mértékben el kell kerülni. A kockázat csökkentéséhez most bőrgyógyász ad tanácsokat.

Az Ön tapasztalatai szerint a szülők kellő figyelmet fordítanak gyermekeik fényvédelmére?

Manapság a média felkapta a témát és a tudatosság mértéke növekedni látszik.

Ennek ellenére nyár végén gyakran látok napégési foltokkal tarkított gyermekeket. Ez nem minden esetben a felelőtlen strandon való napozás, hanem a nyári sportok (biciklizés, tenisz) következményei, ugyanis a szülők ezekben a mindennapos szituációkban kevésbé óvatosak.

Milyen információkat ad a szülőknek a fyényvédelemről?

Elmagyarázom nekik, hogy a gyermekek bőre kifejezetten sérülékeny és érzékeny a napsugárzásra.

Minél világosabb a bőrszínük (jellemzően a vörös hajúak és a szőkék), annál nagyobb a veszély. Emiatt a védelemnek ugyanolyan erősnek kell lennie kicsit borultabb időben is, mint a legforróbb nyári napsütésben. Amikor a legmagasabban van az égen a Nap, az a legveszélyesebb időszak. A gyermekkori fényvédelem nélküli napozás következményeit felnőttkorban sínylik meg.

Milyen tanácsokat ad nekik?

A három év alatti gyermekeket soha nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni.

UV-szűrővel ellátott, jó minőségű napszemüveget, széles karimájú kalapot, ruházatot és magas fényvédő faktorszámmal ellátott napozó készítményeket ajánlok. A fényvédő készítménynek az UVA és az UVB sugarakkal szemben is magas védelmet kell biztosítania. Bőségesen és gyakran kell alkalmazni, a gyerekekkel pedig rengeteg folyadékot kell itatni, különösen a legnagyobb hőségben. Teljes mértékben kerüljük a napot délelőtt 11 és déluztán 4 óra között.

  • Facebook
  • Pin

Önnek ajánljuk

Mutassa az összes cikket