Az érzékeny bőr naplóm
Img_Az érzékeny bőr naplóm

A bőr jótékony baktériumainak védelme és ápolása

Img_A bőr jótékony baktériumainak védelme és ápolása

Mint a Föld esőerdei, az Ön összetett mikrobiomja is veszélyeztetett

A stressz, a légszennyezés, az UV-sugárzás, a nem megfelelő kozmetikumok mind megváltoztatják a bőr mikrobiális populációját. Talán mind közül a legkárosabbak a durva, lúgos szappanok és fertőtlenítőszerek, amelyek nagyennyiségben pusztítják el az organizmusokat. A mikrobiomjától megfosztott bőr a szabályozatlan gyulladás áldoztává válik. Érzékenyebb, mint valaha: az "érzékeny bőr tüneteit" mutatja.
Napjainkban a felnőtt lakosság több mint fele érzékeny bőrű. Az érzékeny bőr - amelyet éppen csak kezdünk megérteni - alapjai megegyeznek az IBS-sel (Irritable Bowel Syndrome). Az utóbbihoz hasonlóan olyan tünetek sorozatát produkálja, amelyek ijesztőek és nem lehet őket figyelmen kívül hagyni, pedig az orvosi tesztek frusztráló módon gyakran normális állapotot mutatnak ki. És a legérdekesebb párhuzam az, hogy a tudósok mindkét problémát a jótékony baktériumok kiegyensúlyozatlanságával kapcsolják össze: az IBS esetében a bél mikroflórájának, érzékeny bőr esetén pedig a bőr mikrobiomjának a kiegyensúlyozatlanságával.

A joghurt jót tesz a gyomromnak, de hogyan tudom a prebiotikumokat a mindennapi bőrápolási rutinom részévé tenni?

Ami régen gyomorforgatónak tűnhetett: szándékosan lenyelni élő baktériumok kolóniáit?! - manapság már sok ember reggeli rutinjának a része.
Valójában a pre- és a probiotikus italok jóleső megkönnyebbülést nyújthatnak az olyan panaszok esetén, mint például az IBS, amelyekre a hagyományos kezelések egyszerűen nem tudtak megfelelő megoldást kínálni. Ma ugyanaz a forradalom zajlik le a bőrrel és a bőr IBS-ének megfelelő tünetegyüttessel kapcsolatban - az érzékeny bőrön.

4 lépés a "joghurt hatásért" a bőrre

A jó hír az, hogy ez a helyzet abszolút megfordítható néhány egyszerű életmódbéli és bőrápolási változtatással.
1/ Tisztítsa bőrét okosan. Az erős, lúgos szappanok radikálisan megváltoztatják a bőr pH-ját, és a baktériumokat megkülönböztetés nélkül eltávolítják a bőr felületéről, meggyengítve azt a támadásokkal szemben. Válasszon kíméletes micellás vizet vagy krémes arclemosókat, amelyek megőrzik a bőr hidratáltságát.
2/ Szabaduljon meg a háztartásban található fertőtlenítő mosakodószerektől. A korlátlan fertőtlenítés a nyolcvanas évek divatja volt. Ez ma már túl retro és nem is jó! Hacsak nincs nyílt sebe, amelyet fertőtleníteni kell, ne használjon fertőtlenítőt!
3/ Hidratáljon, hidratáljon, hidratáljon! Egy nemrégiben megjelent tudományos cikk az egészséges bőrt mint tökéletes "táptalajt" említi több száz jótékony hatású baktériumfaj számára - mint egy hatalmas petri-csésze! - és mindez a víztartalmától függ. Minél szárazabb a bőr, annál kevesebb mikroba él meg rajta, ezért kényeztesse bőrgyógyászatilag tesztelt hidratálóval!
4/ Töltse fel mikrobiomját prebiotikus vízzel. A tiszta, természetes és érintetlen környezetből nyert prebiotikus víz különleges mikrobiális és ásványi sokféleséggel rendelkezik. Az olyan nyomelemeknek, mint a szelén és a stroncium köszönhetően prebiotikus "fürdőt" képez a bőrén, hogy elősegítse a változatos mikrobiom fejlődését. Tudjon meg többet, nézze meg a La Roche-Posay termálközpontot.