Az érzékeny bőr naplóm
Img_Az érzékeny bőr naplóm

Prebiotikus bőrápolás: ismerje meg a dermokozmetikumok új generációját!

Img_Prebiotikus bőrápolás: ismerje meg a dermokozmetikumok új generációját!

Az emberiség egészen korai szakaszára nyúlik vissza a hidratáló krémek használata a puha és hidratált bőr megőrzéséért. A ricinusolajtól kezdve, a méhviasz és a gyertya maradék viaszán át, a szalonnáig (fúj!)... az emberek már évezredek óta zsíros, olajos anyagokkal kenegetik a bőrüket. Mindezek az anyagok lényegében vízhatlan réteget képeznek a bőrön, hogy megakadályozzák a nedvesség elpárolgását.
De ez csak az egyik fele a történetnek. A bőrnek a hidratáláson túl másra is szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon: egy jól működő védőrétegre. A bőr védelmi funkciója kettős: egy lipidrétegből és jótékony baktériumok változatos populációjából áll. A védelmi funkció megfelelő működése érdekében a bőrnek egészséges, változatos mikrobiomra van szüksége.

Mit várhatok egy modern hidratáló krémtől?

Napjaink szakértő dermokozmetikai formulái változatos módon közelítik meg a bőr hidratálását.

A hidratáló, emolliens anyagok kitöltik a bőrfelszínen lévő elhalt hámsejtek közötti területeket, ezáltal puhábbá és rugalmasabbá teszik a bőrt.

A nedvesítő, humektáns anyagok szivacsként viselkednek, megkötik a vizet és támogatják a bőrt védő hidrolipid réteget.

Az okkluzív anyagok gátat képeznek, amely megakadályozza a nedvesség elpárolgását az epidermiszből. 

A prebiotikus hatóanyagok feltöltik a bőr mikrobiomját annak érdekében, hogy egy további, természetes védőréteget hozzanak létre.

A hidratáló krémek modernizálása: prebiotikus bőrápolás

A modern életvitellel járó stressz kimerítheti a bőr mikrobiomját. Az időjárás, az ultraibolya sugárzás, a légszennyezés és az életmód mind hatással vannak a mikrobiom összetételére, védtelenné és érzékenyebbé tehetik a bőrt (ilyenkor például csíp, bizsereg, nehezen kezelhető... ismerős?). Ezért az új generációs bőrápolók közvetlenül a bőr mikrobiomjának feltöltéséhez nyújtanak innovatív megoldásokat.

Hogyan működik?

Egy prebiotikus bőrápoló barátságos és tápláló környezetté alakítja a bőrt a baktériumok számára. Ez azt jelenti, hogy gazdagon ellátja őket nemcsak nedvességgel, hanem nyomelemekkel és tápanyagokkal is. Íme néhány összetevő, amelyeket érdemes keresni:

A prebiotikus termálvíz támogatja a baktériumok sokféleségét, ritka ásványi anyagokkal (szelén, stroncium ...), nyomelemekkel, és tiszta vízzel.

A ceramidok egyúttal feltöltik a bőr fizikai lipidrétegét, miközben szénforrást biztosítanak a baktériumok számára.

A petri-csészékben niacinamidot használnak a baktériumok növekedésének serkentéséhez. Szintén nagyon hatásos bőrnyugtatáshoz, hiszen a gyulladás diszbiózissal jár (alacsonyabb bakteriális sokféleség).1

Egy modern hidratáló krémnek túl kell mutatnia az egyszerű bőrápoló krémeknél. Hatnia kell a bőr hidratálásának minden szintjén, és optimális feltételeket kell biztosítania a bőr mikrobiális sokféleségének támogatásához. Az eredmény? Bőre nemcsak puha és hidratált, de nyugodt és komfortos is lehet!

1The Role of Cutaneous Microbiota Harmony in Maintaining a Functional Skin Barrier Hilary E. Baldwin1, Neal D. Bhatia2, Adam Friedman3, Richard Martin4, Sophie Seité5