Az érzékeny bőr naplóm
Img_Az érzékeny bőr naplóm

Miért kell ápolni a bőr mikrobiomját?

Img_Miért kell ápolni a bőr mikrobiomját?

A bőr és mikrobiomja a kölcsönösen előnyös avagy "szimbiotikus" kapcsolat tökéletes példája. A bőr a rajta élő baktériumok, gombák és archeák - minden, ami a mikrobiomot alkotja - számára mindent biztosít, ami a túléléshez szükséges: meleg, nedvesség, szén- és nitrogénforrások, ásványi anyagok és nyomelemek. És cserébe a mikrobiom folyamatosan kölcsönhatásba lép a bőrrel, és segít optimális egészségének megőrzésében.

Mit tesz értem a bőröm mikrobiomja?

  • Hozzájárul a bőre védő vagy barrier funkciójához - a lipidréteghez és természetesen a baktériumokhoz, amelyek megakadályozzák az allergének és irritáló anyagok bejutását a bőrbe és gyulladásos reakciók kialakulását.
  • A káros organizmusok (kórokozók) kijátszásával a mikrobiomja segít megelőzni olyan fertőzéseket, mint például a Candida gomba által előidézett bőrpenész vagy az S. Aureus baktérium által okozott ótvar.
  • Mikrobiomja szabályozza a bőre immunrendszerét a gyulladások korlátozásáért és a túlzott reakciók megelőzéséért, ezáltal pedig kulcsfontosságú szerepet játszik az érzékeny, reaktív vagy allergiás bőr kezelésében.

A kiegyensúlyozott mikrobiom: a természet saját gyulladáscsökkentője

A bélhez hasonlóan a bőrnek is megvan a saját jótékony baktérium ökoszisztémája. Ezek a baktériumok minden nap újabb és újabb hasznos funkcióikat fedik fel: az egyik legérdekesebb kutatási terület a bőr mikrobái és az immunrendszer közötti "párbeszéd".
Az immunsejtek képesek megkülönböztetni a saját jótékony baktériumokat és azokat, amelyek  betegséget okozhatnak, a receptoroknak nevezett praktikus érzékelőknek köszönhetően. Ha hasznos baktériumoknak vannak kitéve, akkor "békés jeleket" küldenek gyulladáscsökkentő hírvivő molekulák formájában, mint például az interleukin 10, amely szeret a bőrben mindent lazán, nyugodtan és boldogan tartani - és ez a húzódás, viszketés, szúró és égő érzés végét jelenti...!

Az Ön mikrobiomja: Egy érzékeny ökoszisztéma, amelyet a modern életvitel gyakran felemészt

Bizonyítékok azt sugallják, hogy számos bőrprobléma - akár a súlyos gyulladásos rendellenességek, mint például az ekcéma és a pszoriázis is - összefügghet a bőre felületén lévő törékeny egyensúlyú ökoszisztéma kiegyensúlyozatlanságával. Mi ennek az oka? A mikrobiomunk nagyon könnyen sebezhető. A bőrfelszínen élő mikrobák populációit a modern élet minden hatása - UV-sugárzás, légszennyezés, stressz, antiszeptikus lemosás - fenyegeti ... Az eredmény pedig: a bőr bakteriális fajainak sokfélesége elkezd csökkenni, és a bőr szenved ennek következményeitől:

  • Immun-dereguláció
  • Sérült fizikai védőréteg
  • Megnövekedett patogén fajok

Hogyan gondoskodhatok a mikrobiomomról?

A bélflóra "élő" joghurtokkal és egyéb pre- és probiotikus hatóanyagokkal való kiegészítésének gondolata már széles körben elfogadott. Ma a bőrápolás is ugyanebbe az irányba halad. A bőrápolás modern megközelítése a bőr egészségéért felelős mikroszkopikus társakról való gondoskodásról szól. Kattintson IDE, ha többet szeretne megtudni a mikrobiom ápolásáról.

Kattintson ide, hogy megtudja, hogyan tudja a prebiotikus termálvíz feltölteni a mikrobiomját

Prebiotikus bőrápolási szuperhősök

1 Schommer NN, Gallo RL. Structure and function of the human skin microbiome. Trends Microbiol. 2013;21(12):660-8. 
2 Grice EA, Segre JA. The human microbiome: our second genome. Annu Rev Genomics Hum Genet. 2012;13:151-70.