0
Vissza a laroche-posay.hu oldalra
Save your skin

Önnél magas a bőrrák kialakulásának kockázata? Mire figyeljen és hogyan ismerje fel időben?

Img_Önnél magas a bőrrák kialakulásának kockázata? Mire figyeljen és hogyan ismerje fel időben?

Ha túl sok időt tölt a napon megfelelő UV-védelem nélkül, akkor a bőrrák kialakulásának esélyei növekednek. De két embernél, akik ugyanannyi időt töltenek a napon, nem feltétlenül egyenlő a kockázat. A genetika és a napozási szokások egyeseket fogékonyabbá tehetnek, mint másokat.

Az alábbi felsorolás segíthet meghatározni, hogy Önnél magas-e a bőrrák kialakulásának a kockázata.

  • Az Ön bőre világos (1. vagy 2. típus). A bőre egyáltalán nem vagy csak nagyon kicsit sül le és könnyen leég.
  • Sok különböző formájú, méretű és színű szeplője vagy anyajegye van.
  • Gyermekkorában és serdülőkorában súlyosan leégett, vagy sok időt töltött a napon  (különösen 11:00 és 15:00 között).
  • A családban előfordult már bőrrák.
  • Sok anyajegye van, amelyek között vannak nagyok, szabálytalan alakúak vagy egyenetlenek is.
Ha a fentiek közül bármelyik állítás igaz Önre, ne essen pánikba! Ez csak annyit jelent, hogy különös figyelmet kell fordítania a fényvédők használatára és a napsütés elleni védelemre.

ISMERJE FEL A GYANÚS ANYAJEGYEKET: EZ OLYAN EGYSZERŰ, MINT AZ ABC(DE)

A gyanús anyajegyek korai felismerése kulcsfontosságú a bőrrák kezelésének és gyógyításának szempontjából - de oly sok mindenre oda kell figyelni, hogy néha már nehéz követni! Honnan tudhatja, hogy mi számít "gyanúsnak" ha Ön nem képzett bőrgyógyász? Az ABCDE módszer a bőrgyógyászok által létrehozott útmutató, amely segít felismerni és azonosítani a gyanús anyajegyeket. Használja a saját és szerettei szépségfoltjainak rendszeres ellenőrzésére.

  • Assymetry - mint aszimmetria. Ha egy vonalat húz a középen keresztül, akkor a két oldal megegyezik?
  • Border - mint szélek. A szélek egyenetlenek és csipkézettek, nem simák?
  • Colour - mint szín. Az anyajegy egyszínű vagy fekete, barna és / vagy piros árnyalatok keveréke?
  • Diameter - mint átmérő. Bár a melanomák nem feltétlenül nagyok, a 6 mm-nél nagyobb szélességű anyajegyeket folyamatosan ellenőrizni kell.
  • Evolution - mint fejlődés. Az anyajegye megváltozott? Ha már egy ideje megvan, de most drasztikus változáson ment keresztül (színben és méretben), akkor azonnal ellenőriztesse az orvosával.

A statisztikák szerint a melanómák 70 százaléka nem meglévő anyajegyekből származik*, ezért figyeljen az új anyajegyekre, és figyeljen a régiek változására.

ÖNVIZSGÁLAT: MIRE KELL FIGYELNEM?

Hasznos tudnivaló: A bőrrák nem csak a napsütésnek gyakran kitett területeken jelenik meg. Az anyajegyek olyanok, mint a lopakodó nindzsák, ott rejtőznek el, ahol a legkevésbé számít rájuk. Figyeljen a rejtett területek ellenőrzésére is: az ujjak és lábujjak között, az ágyékon, a talpakon és a térdhajlatban. Használjon hajszárítót a fejbőr átvizsgálásához, és tükröt a fej hátoldalához. Vagy kérje meg egy barátját és ellenőrizzék egymást!

AMENNYIBEN KÉTSÉGE MERÜL FEL, KÉRJE SZAKÉRTŐ TANÁCSÁT

Ha Önnél magas a bőrrák kockázata, ha egy új, gyanús sérülést vagy egy látványosan megváltozott anyajegyet fedez fel vagy ha még sosem ellenőrizte a bőrét orvos, akkor keressen fel egy bőrgyógyászt megelőző ellenőrzés céljából.
Ne feledje, hogy a fényvédelem nélküli napon töltött idő az anyajegyek káros elváltozását és bőrrák kialakulását okozhatja, ezért elengedhetetlen, hogy az anyajegyek rendszeresen ellenőrzése mellett a fényvédelmet is a napi bőrápolási rutinjának a részévé tegye, különösen akkor, ha a magas kockázati csoportba tartozik.

*http://www.euromelanoma.org/intl/node/77

A HOZZÁM LEGJOBBAN ILLŐ FÉNYVÉDELEM

Három egyszerű lépés a bőrrákkal szembeni védelemért

Preview : False