0
Vissza a laroche-posay.hu oldalra
Save your skin

Fényérzékenység

A fényérzékenység az ultraibolya sugárzás (azaz a napsütés) és a bőrben található érzékeny anyag kölcsönhatásának az eredménye.

Img_Fényérzékenység

A fényérzékenység az ultraibolya sugárzás (azaz a napsütés) és a bőrben található érzékeny anyag kölcsönhatásának az eredménye. Ez az érzékeny anyag lehet helyileg alkalmazott készítmény (parfüm, gyógyszer) vagy a vérkeringésből a bőrbe kerülő molekula (fényérzékenyítő gyógyszerek, mint a doxiciklin vagy magas vérnyomás elleni gyógyszerek).

Kétféle, a nap által kiváltott reakciótípust különböztetünk meg:

  • Az első azonnali reakció, amely egy készítmény felvitele vagy egy gyógyszer bevétele után hamar jelentkezik. Az UV-sugárzás hatására a bőr kipirosodik, mintha leégett volna. Forró és fájdalmas érzetűvé válik. Ezt nevezik fototoxicitásnak.
  • A második típusú reakció során a bőrben vagy a bőrön lévő anyagot a napfény hatása módosítja, aminek következtében a test nem ismeri fel, idegenként kezeli. Ez akár 48 órás késleltetett, viszkető ekcéma típusú reakciót okoz, ami a napsütésnek kitett bőrterületeken túl is megjelenhet. Ez az úgynevezett "napallergia".


Tippek arra az esetre, ha Ön fényérzékenyítő gyógyszert szed

A bőrgyógyászok azt javasolják a betegeknek, hogy amennyire csak lehetséges, kerüljék a napsütést, maradjanak a lakásban vagy árnyékban. Ha pedig mindenképpen ki kell mennie a napra, akkor viseljen nagyon magas UVA-UVB védelmet nyújtó fényvédőt, legalább SPF 50 fényvédelemmel. Minden olyan bőrterületet kenjen be, amelyet napsütés érhet. Ne feledje a füleket, az orrot, a nyak hátsó részét és a lábfejeket sem!

A szabadban viseljen védő ruházatot, például széles karimájú kalapot, hosszú ujjú pólót és hosszú nadrágot. A fényérzékenyítő gyógyszerek nem befolyásolják a szemek érzékenységét, de azért érdemes mindig napszemüveget viselni. Ha a fényérzékenységet inkább egy illatanyag okozza, nem pedig gyógyszer, akkor azt a ruhájára vigye fel, ne a bőrére. Ha napallergiát tapasztal, hagyja abba a helyi kezelést vagy a gyógyszer szedését és keressen fel egy bőrgyógyászt.

A HOZZÁM LEGJOBBAN ILLŐ FÉNYVÉDELEM

Három egyszerű lépés a bőrrákkal szembeni védelemért

Preview : False