0
Vissza a laroche-posay.hu oldalra
Save your skin

Sötét foltok vagy egyenetlen színű bőr? A napsütés szeretete hiperpigmentációt okozhat!

Img_Sötét foltok vagy egyenetlen színű bőr? A napsütés szeretete hiperpigmentációt okozhat!

Aknés hegek, májfoltok, terhességi maszk ... A hiperpigmentáció sokféle formában jelentkezhet, de az eredmény alapvetően ugyanaz: a bőr egyes részei sötétebb színűvé válnak, mint a körülöttük lévő terület, a melanin túlzott felhalmozódása miatt a bőr rétegeiben. A melanin pigment adja a bőr színét, így amikor túltermelődik vagy egyenetlenül oszlik el, akkor a szabálytalan bőrszíntől és néhány bosszantó barna foltoktól a sötét, akár egész arcot elfedő májfoltokig terjedhet.

A nők 1/3-ánál áll fenn a hiperpigmentáció veszélye

Bár a hiperpigmentáció ártalmatlan, nem esztétikus és évekkel öregítheti a megjelenést. A genetika, az életkor és a hormonok mind változatos szerepet játszanak a kiváltásában, de az első számú kiváltó ok a napfény. A napsugárzás (UVA- és UVB-sugarak) és a látható fény (beleértve a kék fényt is) okozza a többlet melanin felhalmozódását a bőrben, amelyek sötét foltokat és májfoltokat okoznak. Ezért a jó napvédelem a legjobb dolog, amit az arcszín pigmentfoltoktól mentesen tartásáért tehet.
Olvasson tovább a hiperpigmentáció különböző formáiról, arról, hogy mi okozza a kifejlődésüket, valamint tippeket ennek a gyakran előforduló bőrproblémának a megelőzésére.

VEGYE ÉSZRE A KÜLÖNBSÉGET

Sok nő bőrén alakul ki pigmentációs bőrhiba. Ezek általában a nap, az életkor előrehaladása és a genetika kombinációjának révén jelentkeznek és megzavarják a melanin termelést szabályozó mechanizmust. A túlzott melanin klaszterek a bőr rétegeiben egyenetlen bőrszínt, elszíneződést és sötét foltokat eredményeznek. Noha hasonlíthatnak egymáshoz, ezek a "májfoltok", ahogyan néha nevezik őket, különböző kategóriákba sorolhatók, attól függően, hogy mi a kialakulásuk oka.


Gyulladás utáni hiperpigmentáció

A múlt héten megjelent, szemtelen, piros pattanás végül elmúlt, de egy sötét folt maradt a helyén, ami nem akar elmúlni. Ez a pattanás után maradt nyom nagy valószínűséggel gyulladás utáni pigmentációs folt, amely akkor jelenik meg, ha károsodás vagy gyulladás - például pattanás - okoz túlzott melanin termelést a bőr egy lokalizált területén; ez a "folt" pedig UV-sugárzás hatására sötétebbé válik.
A sebészeti beavatkozás utáni hegesedés és a bőrgyulladás más forrásai is okozhatnak hiperpigmentációt, ha az érintett területek fényvédelme nem megfelelő.

Öregségi foltok

A sok napozás és szabadban töltött idő hatása végül sötét foltok vagy egyenetlen bőrtónus formájában már meglátszik a bőrén. A múltbéli nyaralások nem szívesen látott emlékei, amelyek pigmentfoltokként vagy májfoltokként is ismertek, rendszerint hosszú évek gyakori és hosszú ideig tartó napozás után alakulnak ki. Megjelenésük egy figyelmeztető jelzés, hogy a napőkéje elfogyott, így a bőre már nem tud megfelelően védekezni az UV-sugárzás káros hatásai ellen.

Szeplők

Azt gondolja, hogy vöröses fürtjei és alacsony melanintartalmú, porcelán bőre révén védett a pigmentfoltoktól? Sajnos nem! A szeplők a hiperpigmentáció egyik formája, amely leginkább a világos bőrűekre és különösen a vörös hajúakra jellemző, bár más bőrtípusoknál is előfordulhat. Általában genetikai eredetűek, és nyáron feltűnőbbek, míg a téli hónapokban vagy az életkor előrehaladtával elhalványulnak.


A TERHESSÉGI MASZKRÓL

Lehet, hogy hallott már a terhesség idején jellemző feledékenységről vagy a bőr különleges ragyogásáról, de azt tudta, hogy a hiperpigmentáció is a terhesség alatti változásokhoz tartozik? A terhességi maszk vagy a melasma egy olyan jelenség, amely akkor következik be, amikor a szervezet ösztrogéntermelése megemelkedik. A terhességi maszk jellemzően a terhesség negyedik hónapjában jelenik meg, bár hormonszinteket befolyásoló gyógyszerek hatására, például fogamzásgátló tabletták hatására is előfordulhat.

A terhességi maszk jellemzően a terhesség negyedik hónapjában jelenik meg, bár hormonszinteket befolyásoló gyógyszerek hatására, például fogamzásgátló tabletták hatására is előfordulhat."

A hormonális változások a melaninszintézis növekedését okozzák, ami barna vagy szürkésbarna foltok megjelenését eredményezheti leginkább a homlokon, az orcákon vagy az ajak felett. Mivel a közepes és sötét bőrű egyéneknek természetesen pigmentáltabb a bőre, náluk nagyobb a hiperpigmentáció kockázata, de a világos hajú és szemű embereknél is megjelenhet. Ha sok ilyen kis folt van, akkor a végeredmény néha úgy néz ki, mint - kitalálták - egy arcmaszk.
A napon töltött idő jelentősen növeli a terhességi maszk kialakulásának kockázatát. De még ha a nap nem is ragyog úgy, mint nyáron, akkor is veszélyes lehet. Felhős időben is előfordulhat annyi UV-sugárzás, amennyi serkenti a melanin termelést és a terhességi maszk kialakulását, ezért oly fontos fényvédővel védeni a bőrt minden nap.

KEZELÉS ÉS MEGELŐZÉS
A megelőzés

A napsütés felelős a túlzott melanin felhalmozódásáért, ami terhességi maszk vagy sötét foltok kialakulását okozza, ezért tegye a fényvédőt a mindennapos bőrápolási rutinjának alapvető részévé. Alkalmazza minden reggel, ha esik, ha fúj és válasszon széles spektrumú, nagyon magas SPF50 + védelemmel rendelkező fényvédőt, amely meg tudja védeni Önt mind az UVA-, mind pedig az UVB-sugaraktól. Mindezt pedig lehetőség szerint erősen fedő pigmentekkel, hogy megvédje Önt a látható fénytől (beleértve a kék fényt) is. Ne feledje el két óránként újra alkalmazni, ha akkor még mindig érheti napfény. Ha terhes vagy úgy gondolja, hogy a fogamzásgátló hatása miatt ki van téve a terhességi maszk kialakulásának a veszélyének, lépjen egy lépéssel tovább és viseljen kalapot és védőruhát a karjai, lábai és a mellkasa védelmében.


Világosítsa és tegye ragyogóvá


Egészítse ki a fényvédő rutinját egy pigmentfoltok elleni ápolóval, mint például a Pigmenclar, a meglévő sötét foltok láthatóságának minimalizálása és rosszabbodásuk megakadályozása érdekében. Naponta alkalmazza és ragaszkodjon a rendszerességhez - a hiperpigmentációs foltok idővel fejlődnek ki, ezért a megfelelő hatás érdekében következetesnek kell lennie.


Keressen fel egy szakértőt

Ha kérdése van, egy bőrgyógyász meg tudja határozni, hogy milyen jellegű az Ön hiperpigmentációja, és hogyan kezelheti azt. Napfoltok esetén alternatív kezelési lehetőségeket ajánlhat, például lézeres kezelést, hámlasztást vagy krioterápiát.


"Másodszor már eltökélt szándékom volt, hogy elkerüljem a terhesség maszkot!"

Szőke haja és világos szemszíne miatt Marie azt gondolta, hogy nála nem áll fenn a terhességi maszk veszélye. A negyedik hónapban egy utazás során rájött, hogy tévedett.
"Egyik reggel ébredéskor egy barna vonalat, mint egy kávéfolt, vettem észre az ajkam felett, pedig viseltem fényvédőt! Végül elég erőteljes terhességi maszkom lett, amely végigkísérte az egész terhességemet és még a kisbabám születése után is megvolt egy darabig.
Tavaly, amikor a második gyermekemmel lettem várandós, elhatároztam, hogy ez nem történhet meg újra! Felkerestem egy bőrgyógyászt, aki elmagyarázta, hogy a tünetek a hormonokkal állnak kapcsolatban, és már a terhesség korai szakaszában különösen óvatosnak kell lennem és kerülnöm kell a napsütést. Azt ajánlotta, hogy viseljek kalapot, SPF 50-es fényvédőt és napszemüveget - azaz a lehető legnagyobb mértékben védjem a bőrömet a naptól. Követtem a tanácsát, és hála istennek, a terhességi maszk nem jelent meg újra!

A HOZZÁM LEGJOBBAN ILLŐ FÉNYVÉDELEM

Három egyszerű lépés a bőrrákkal szembeni védelemért

Preview : False