0

BŐRRÁK: MI AZ?

Három fajta léziót különböztethetünk meg:

  • Napfény okozta (aktinikus) keratózis: Ez a nagyon gyakori lézió nem bőrrák. Hámló, érdes tapintású foltok jelennek meg a bőr felszínén, melyek hajlamosak visszatérni. Hosszan tartó vagy ismétlődő napsugárzás esetén alakulnak ki. Azt jelzik, hogy a bőr elvesztette természetes védekező képességét a nappal és az UV sugarakkal szemben. Egyes esetben bőrrák kialakulásához vezethetnek.
  • Karcinóma: A bőrrákos esetek 90 %-át adja, leginkább a felnőttkori, gyakori és ismételt napsugárzás okozza. Lassan növekszik, ezért a korai felismerés a karcinóma kezelhetőségét jelenti. Általában az arcon jelenik meg, így késői felismerése csúnya hegesedéshez vezethet. Ezért fontos, hogy bőrgyógyászhoz forduljon, ha kétsége van.
  • Melanoma: Rosszindulatú bőrdaganat. Ez a legveszélyesebb bőrrák, mivel a beteg élete forog kockán. Intenzív, napégést okozó napsugárzás eredményeként jelenik meg barna vagy fekete foltként egészséges bőrön. Az esetek 35 %-ban egy meglévő anyajegyet érint. Ha az első stádiumban diagnosztizálják, gyógyszeres kezeléssel teljes mértékben gyógyítható. Ezért ha gyanús tünetet észlel, létfontosságú, hogy bőrgyógyászhoz forduljon.

MESTERSÉGES UV SUGARAK: BIZTONSÁGOS BARNULÁS?

A természetes barnulás a bőr védekező mechaniznusa az UVB-sugarak ellen. A szoláriumok viszont fájdalommentes, de alattomos UVA-sugarakat használnak. A hamis barnaságot adó UVA-sugarak felelősek a bőr korai öregedéséért, és növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát.

JÓ SZOKÁSOK A BIZTONSÁGOS NAPOZÁSÉRT

  • Kerülje a napozást azokban a napszakokban, amikor erős a napsugárzás: a bőrrákos esetek 50-70 %-a köthető ahhoz, hogy a bőr túlzott mértékben van kitéve az UVA- és UVB-sugaraknak.
  • Kevesebbet tegye ki gyerekeit a napnak: a nap okozta bőrkárosodások 80%-a a 18 éves kor előtt következik be. Ha a bőrt erős napsugárzásnak tesszük ki a gyermekkor és a felnőtt kor között, az a bőr károsodását eredményezi, mely később bőrrák kialakulásához vezet.
  • Használjon olyan, nagyon magas faktorszámú fényvédőt, amely az UVB- és UVA-sugarak ellen is véd! Ne felejtse el két óránként újra bekenni magát! Viseljen napszemüveget és kalapot!
  • Keressen fel bőrgyógyászt, ha valamilyen tünetet észlel vagy ha anyajegyeiben változást tapasztal! Két vizsgálat között is legyen óvatos és ellenőrizze anyajegyeit!

SZÁMOKBAN

90%-bangyógyítható a bőrrák,
ha időben kezelik.*
* Bőrgyógyászati és Venerológiai Testület, Franciaország, 2008/10/3.
v_push1_Dermatologists_HU.jpg
Preview : False