HOGYAN SZABADULHATSZ MEG
AZ AKNÉ OKOZTA HEGEKTŐL ÉS A PIROS VAGY BARNA FOLTOKTÓL?

Article Read Duration 5 perc elolvasni

Az akné csúnya hegeket és piros vagy barna nyomokat hagyhat. Ez hatással lehet az önbizalomra, de sok mindent tehetünk a megelőzésért és a halványításuk érdekében:

• Ne piszkáld vagy nyomkodd a pattanásokat!
• Hagyd a szappant és a bőrradírokat, használj helyettük gyengéd micellás vizet vagy habzó tisztítókat!
• Az aknéra hajlamos bőr ápolásához válassz olyan bőrgyógyászok által ajánlott, professzionális bőrápolókat, mint például az EFFACLAR termékcsalád!
• Használj nem mitesszerképző, olajmentes hidratálókat, melyek fényvédőt is tartalmaznak!
• Kerüld a rendkívül koncentrált otthon használatos AHA hámlasztókat, amelyek irritációt okozhatnak!
• Konzultálj bőrgyógyásszal, ha érdeklődsz a peeling, a mikrodermabrázió vagy más orvosi kezelések iránt!

AKNÉ OKOZTA FOLTOK ÉS HEGEK:
MIK EZEK?

A pattanások okozta gyulladás maradandó, sötét, piros vagy barna foltokat hagyhat a bőrön.

Piros foltok

A pattanás a gyulladás melegágya, ami hegeket és sötét foltokat okozhat. Testünk úgy reagál erre, hogy növeli a véráramlást, mely "fehérvérsejt-katonákat" szállít a területre, hogy felvegyék a harcot és helyreállítsák a károsodásokat. Sajnos ez a fokozott reakció piros folt formájában azután is megmaradhat, hogy a bőrhiba maga már megszűnt.


Barna foltok

Amikor a szervezetünk egy bőrhibával küzd, a gyulladás körül fokozódhat a melanin termelődése, ami tartós barna foltot okoz. Ez a folt a pattanás elmúlta után még hónapokig megmaradhat. Gyakoribb sötétebb arcbőrön, bár világos arcszínnél is előfordulhat. A bőrgyógyászok ezt gyulladás utáni hiperpigmentációnak (PIH) nevezik.


Aknés hegek

Az akné okozta hegek akkor jelentkeznek, amikor egy mélyebb rétegeket érintő bőrhiba annyira elfertőződik, hogy az enzimek lebontják a bőrt felépítő olyan alkotóelemeket, mint a kollagén vagy elasztin. A bőr a károsodás helyreállítása érdekében hegszövetet termel. Ennek eredménye a kevésbé szép, gödröcskés megjelenésű bőr: ezeket a mélyedéseket hívhatjuk kráternek, a bőrgyógyászok atrófiás hegesedésnek nevezik ezt a jelenséget.

KEZELÉSEK AKNÉS HEGEK
ÉS PIROS VAGY BARNA FOLTOK ESETÉN

Termékek és kezelések, amelyek segítenek az akné okozta foltok megszüntetésében:

Az aknés hegek kapcsán jobb (és olcsóbb) a megelőzés, mint a kezelés, hiszen az alább leírt orvosi eljárások jelentős költséggel járnak. Kattints ide: IDE, hogy megtudd, hogyan akadályozhatod meg az aknés hegek kialakulását.

Azonban ha kezelni szeretnéd az aknés hegeket, a piros nyomokat és a barna pigmentfoltokat, itt találod szakértői útmutatónkat arról, hogy mit tehetsz az arcon vagy a háton megjelenő aknés hegek ellen.


Kémiai hámlasztás, például TCA peeling

Az aknés hegek eltüntetésére népszerű megoldás a TCA (triklórecetsavas) hámlasztás. Minden peeling 10% felett orvosi hámlasztásnak minősül, ami azt jelenti, hogy képes az epidermisz (a bőr felső rétege) alá hatolni. A TCA hámlasztás célja a kollagén termelődésének támogatása. Ez egy olyan fehérje, ami segíti a bőr károsodásainak helyreállítását és javítja a megjelenését. Ezek a hámlasztók fokozzák a sejtmegújulást, tisztábbá és ragyogóbbá teszik a bőrt. Jó hír, hogy az enyhe aknés hegekre is jótékonyan hatnak – bár az eljárás után némi időbe telik, amíg a bőr begyógyul. Sokféle különböző típusú peeling létezik, ezért további tanácsért fordulj bőrgyógyászhoz. Görgess lejjebb, ha a komolyabb hegesedés és az invazív kezelések, mint például a lézeres bőrmegújítás érdekelnek.


Lézeres kezelések

Bőrgyógyászod részletesebb magyarázattal szolgálhat a lézeres kezelésekről, melyek hatékonyan kezelhetik az aknés hegeket és a vörös vagy barnás foltokat. A lézeres kezelések lehetnek “ablatív” vagy “non-ablatív” típusúak. Az előbbi gyakorlatilag elpárologtatja (vaporizálja) a heg körüli sérült bőrfelületet, feltárva az alatta lévő sima bőrt, míg az utóbbi serkenti a kollagéntermelést. A lézeres kezelések azonban nem minden hegtípusra alkalmazhatóak. Sokkal nehezebb kezelni az úgynevezett "jégcsákány heg" típusú bőrhibákat, amelyek kicsik és mélyek. Bármely típusú heg esetén egy szakértővel alaposan át kell beszélned az elvárásaidat és a kezelés lehetséges kimeneteleit.


További orvosi kezelések

Az aknés hegek egyéb kezelési lehetőségei közé tartozik a mikrodermabrázió, amely apró kristályokat használ a bőr felső, elhalt rétegének “lecsiszolásához”. Szükséges némi regenerálódási idő, de a bőr helyreállásával együtt a hegek megjelenése is javulhat. A sötétebb és érzékeny bőrtípusok esetében viszont óvatosnak kell lenni.


Otthoni hámlasztók: Fontos figyelmeztetés

Manapság sok különböző hámlasztó termék érhető el a piacon. Csábító lehet a felhajtás körülöttük, azonban mi azt javasoljuk, hogy inkább kerüld az olyan rendkívül erőteljes hámlasztókat, mint például a koncentrált alfa-hidroxisav (AHA), mivel irritációt okozhatnak és valójában ronthatnak a piros és barnás foltok megjelenésén. Ellenben az olyan “mikrohámlasztó” (bőrmegújító) arcápolók, amelyek kíméletes savat (például LHA) tartalmaznak, javítják a bőr textúráját, serkentik a kollagéntermelést és segítenek halványítani az aknés hegeket. Próbáld ki az EFFACLAR Pórusösszehúzó tonikot kíméletesebb alternatívaként!

A MEGELŐZÉS A TITKA
AZ AKNÉS HEGEK ÉS A SÖTÉT FOLTOK ELKERÜLÉSÉNEK

A helyes bőrápolási rutin alkalmazásával és a megfelelő krémek és termékek használatával nagy változás érhető el.

Rengeteget tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a pattanások és sötét foltok kialakulását. A legfontosabb: ne szúrd vagy nyomd ki! Ez csak fokozza a gyulladást és terjeszti a fertőzést. Akármennyire is csábító, hogy leradírozd ezeket a foltokat, valójában a durva vagy dörzsölő hatású tisztítók inkább felerősítik a hegesedésért és a piros vagy barna nyomokért felelős gyulladást.

Végül pedig ne feledd, hogy a nap a legnagyobb ellenség, ha foltokról van szó. A nap stimulálja ugyanis a barna foltokért felelős melanintermelést, amitől a piros foltok minden korábbinál erőteljesebbé válhatnak. Ügyelj arra, hogy a napvédő faktor is belekerüljön az akné ápolására szolgáló rutinodba egy olyan bőrápoló által, mint például az EFFACLAR Duo(+) SPF30. A teljes körű bőrápolási rutint az akné okozta nyomok és hegek megelőzéséhez lásd lejjebb.

Ami a mindennapi bőrápolást illeti, legyen egy hatékony használj speciális termékeket a mitesszerek és pattanások kezelésére. A La Roche-Posay kifejezetten az aknéra hajlamos bőr ápolására fejlesztette ki az EFFACLAR termékcsaládot.

  • Naponta kétszer gyengéden tisztítsd meg bőrödet az EFFACLAR Micellás vízzel vagy az EFFACLAR Habzó arctisztító géllel.
  • A bőr mikrohámlasztásához (az elhalt sejtek eltávolításához) használd az EFFACLAR Tonikot, mely a mindennapi finom hámlasztó hatás érdekében LHA-t tartalmaz.
  • Ne spórolj a hidratálóval – viszont használj olajmentes terméket. A hidratálás alapvetően fontos a bőrfelszín megfelelő regenerációjához. Az EFFACLAR Duo+M  hidratálja a bőrt, miközben megelőzi és ápolja a barna vagy piros, akné okozta nyomokat.
  • Az UV-sugárzás rontja a hegek és a sötét foltok megjelenését, úgyhogy ne feledkezz meg a napvédő faktorról. Nem tömíti el a pórusokat, ha olyan mattító, nem mitesszerképző fényvédős bőrápolót használsz, mint amilyen az EFFACLAR Duo (+) SPF 30. Ne felejtsd el minden nap használni!

Soha ne habozz bőrgyógyászhoz fordulni szakértő tanácsért, ha bármely aknéval kapcsolatos problémára keresel megoldást.

IGAZ
VAGY HAMIS?

A CSOKI ROSSZAT TESZ
AZ AKNÉRA HAJLAMOS BŐRREL

HAMIS

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a csokoládé fogyasztása befolyásolná az akné megjelenését, de különbözőek vagyunk, egyes embereknél okozhat pattanásokat. Sőt az étcsokoládé valójában tele van a bőr számára jótékony antioxidánsokkal.
Tudj meg többet

ZSÍROS ÉTELEK =
ZSÍROS BŐR

HAMIS

Általános tévhit az aknéval kapcsolatban, hogy a zsírban gazdag táplálkozás zsírosítja a bőrt. A kettő között azonban nincs közvetlen összefüggés. Habár a telítetlen zsírokban gazdag étrend fokozhatja a mikrogyulladások kialakulását a szervezetben, beleértve a bőrt is. Röviden: nem a szalonna és a chips fogyasztásától alakul ki az akné, de az általános egészségi állapot fenntartásához a legjobb módszer a mértékletesség.
Tudj meg többet

A CUKOR RONTHAT
AZ AKNÉN

IGAZ

A legfrissebb tanulmányok szerint a magas glikémiás indexű ételek, melyek hatására a vércukorszint kiugróan megemelkedik, valóban súlyosbíthatják az akné megjelenését.  Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de bőröd egészsége érdekében tartózkodj az édességektől, a cukros italoktól és a fehér lisztből készült finomságoktól, fogyassz helyettük magas rosttartalmú ételeket, mint például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
Tudj meg többet

A PATTANÁSOK NYOMKODÁSA
NEM MEGOLDÁS

IGAZ

Ha gyors megoldásnak tűnik is, a pattanás kinyomása valójában rosszabbá teszi az aknéra hajlamos bőröd állapotát, mivel károsíthatja a fertőzött szőrtüszőt és fokozhatja a gyulladást. Sőt, körmeiddel akár még tovább is fertőzheted.A pattanások nyomkodása tehát ártalmas szokás, amivel legjobb felhagyni!
Tudj meg többet

ERRE IS VAN
MEGOLDÁSUNK

Az EFFACLAR termékcsalád egy teljes körű megoldás, mely magas hatékonyságot és kiváló tolerálhatóságot biztosít minden típusú bőrhiba ellen.

ELKÖTELEZETTSÉGÜNK
A BIZTONSÁG IRÁNT

A nemzetközi kozmetikai szabályozáson túlmenő biztonsági előírások.

TERMÉKEINK 100%-A
ALLERGIATESZTELT

Mutass többet
Alapfeltételünk = Nulla allergiás reakció.
Ha egyetlen esetet is észlelünk, visszamegyünk a laborba és újraalkotjuk a formulát.

CSAK A SZÜKSÉGES HATÓANYAGOK,
HATÉKONY DÓZISBAN

Mutass többet
Bőrgyógyász és toxikológus együttműködésével kifejlesztett termékeink csak a szükséges összetevőket tartalmazzák, a megfelelő adagolásban.

NAGYON ÉRZÉKENY BŐRŰEKEN
TESZTELT KÍMÉLETESSÉG

Mutass többet
Termékeink kíméletességét a legérzékenyebb bőrön ellenőrizzük: túlérzékeny, allergiára, aknéra vagy atópiára hajlamos, illetve daganatos betegség elleni kezelés következtében meggyengült bőrön.

FORMULÁINK VÉDELME
FOLYAMATOS

Mutass többet
Olyan csomagolást választunk, ami a lehető legjobban védi a formuláinkat, melyek kizárólag a szükséges tartósítószereket tartalmazzák a tolerálhatóság és a hatékonyság megőrzésének garantálása érdekében az idő előrehaladtával.