#Infoakne

Szabadulj meg a pattanásoktól Viszkok Fruzsi és magyar bőrgyógyászok segítségével

Szakértői tanácsok

A leggyakoribb akné kezelések mellékhatásai

v_article-side_effects.jpg

Égető érzés, kipirosodás, hámlás és akár orrvérzés …  néha a kúra rosszabbnak tűnik, mint maga az állapot! Bőröd és józan eszed megóvása érdekében itt olvashatsz a leggyakoribb akné kezelésekről és azok mellékhatásairól. Néhány tippet is találsz arra vonatkozóan, hogyan enyhítheted ezeket!

Hogyan gyógyítható az akné: a leggyakoribb kezelések és mellékhatásaik

1

Helyi kezelések: benzoil-peroxidot vagy retinoidokat tartalmazó termékek


Az alap: helyi kezelésnek a bőrre felvihető krémek (vagy a szájon át szedhető fogamzásgátlók) számítanak. Ezek az első számú szövetségeseid a pattanások elleni harcban. A benzoil-peroxid harcol a P-acnes baktérium ellen, amely a pattanásokat okozza, továbbá segít csökkenteni a pirosságot és eltávolítani az elhalt hámsejteket. A retinoidok az aknéra kiemelkedő hatékonyságú A-vitamin származékok. Segítenek leválasztani azokat a felszíni sejteket, amelyek eltömítik a pórusokat.


A rossz hír: ezek a kezelések a bőrt pirossá, sérülékennyé és láthatóan hámlóvá tehetik. Akár szúró vagy égető érzést is okozhatnak.


Amit tehetsz: ne ess pánikba, ha eleinte hámlik a bőröd, később hozzá fog szokni a kezeléshez. Ha ez túl sokáig elhúzódna, próbálj ki egy kevésbé koncentrált összetételű terméket, hígítsd olajmentes hidratálóval vagy alkalmazd ritkábban.

2

Antibiotikumos kezelés


Az alap: amennyiben a helyi kezelések önmagukban nem elegendőek, az orvos szájon át szedhető antibiotikumot, például a doxiciklint írhat fel, vagy ennek helyi kezelésre alkalmas megfelelőjét a pattanásokat okozó baktériumok csökkentéséért.


A rossz hír: a szájon át szedhető, doxiciklin típusú gyógyszerek a bőrt nagyon érzékennyé teszik a fényre. Ez azt jelenti, hogy még a kevésbé erős napsütéstől is rákvörös lehet az arcbőröd! Másik rossz hír az antibiotikumokkal kapcsolatban, hogy idővel a baktériumok ellenállóvá válhatnak vele szemben, a kezelés ezáltal pedig kevésbé hatékony lehet.


Amit tehetsz: biztosíts bőröd számára megfelelően magas faktorszámú napvédelmet egész nap! Keress könnyű, olajmentes és nem komedogén típusút. Orvosod pedig megfelelően korlátozza majd az antibiotikum szedését, hogy megelőzze az esetleges ellenállás kialakulását.

3

Erős akné kezelés az isotretinoin molekulával


Az alap: az isotretinoin a legerősebb akné elleni gyógyszer, ami kapható. Ez a kizárólag receptre kapható gyógyszer az akné kialakulásának a gyökerére hat - a többlet faggyúra - hogy tartósan megállítsa a pattanásokat az esetek legnagyobb részében.


A rossz hír: az erős hatással nagy felelősség jár! Ez a megoldás a végső. A betegeknek rendszeres vérvétellel kell ellenőrizniük szervezetük reakcióját a kezelésre. Mellékhatásai a hámláshoz vezető, erős bőr -, ajak- vagy  orrkörnyékszárazság, feszülés és akár orrvérzés. És ráadásul még érzékennyé is teszi a bőrt a fényre!


Amit tehetsz: ha isotretinoin kezelést kapsz, fontos, hogy gazdag, tápláló textúrájú hidratáló krémet használj magas UV-szűrővel* kombinálva. Válassz erős ajakbalzsamot, kifejezetten nagyon száraz ajkakra és próbáld ki a termálvizes spray-t a bőr nyugtatására.

*Bizonyosodj meg róla, hogy a fényvédőd széles spektrumú védelmet nyújt az UVA- és UVB-sugarak ellen is (az SPF 30+ már jó).