#Infoakne

Szabadulj meg a pattanásoktól Viszkok Fruzsi és magyar bőrgyógyászok segítségével

Szakértői tanácsok

Az akné és az érzelmek: az akné valódi pszichológiai hatása

v_article-psychological_impact


Az akné egy olyan probléma, amellyel legtöbbünk találkozik az élete során: körülbelül a tinédzserek 80%-a, a felnőtt nők 40%-a érintett.(1)
Korábban csak legyintettek rá, de manapság egyre jobban felismerik az orvosok is a betegek magabiztosságára és önbecsülésére gyakorolt hatását.


"Általában tinédzserkorban kezdődik, pont amikor az emberek a legsérülékenyebbek.  A tinédzserkor arról szól, hogy felfedezzük kik is vagyunk valójában és kapcsolatokat alakítsunk ki a többiekkel - az akné pedig beleszólhat ebbe a folyamatba. Ez nem súlyos állapot, de a tinédzserek mégis rosszul érezhetik magukat a bőrükben általa. Az önkép és az önbecsülés is csorbulhat tőle" mondja Dr. Philippe Beaulieu bőrgyógyász.És valóban, több tanulmány is rámutatott, hogy az aknéban szenvedők szorongásos és depressziós tüneteket mutatnak, továbbá alacsony az önbecsülésük. Ez hatással lehet az iskolai vagy a munkahelyi teljesítményre is.(2)
Ez az állapot olyan mély hatásokat fejt ki a betegekre, hogy az orvosok kifejezetten erre a célra szolgáló értékelési eszközöket fejlesztettek ki, mint például az Akné Rokkantsági Indexet (Acne Disability Index - ADI).Ezek a hatások pedig évtizedeken át is elhúzódhatnak, hiszen az akné nem tűnik el varázsütésre, amikor betöltjük a 18. életévünket! Tulajdonképpen a felnőtt nők egyre növekvő számban szenvednek tőle. Sokan feladják a kezeléseket és a harcot a felnőttkorban visszatérő pattanásokkal szemben és csendben szenvednek tőle. Elsősorban azért, mert az akné pszichológiai következményei nem arányosak annak súlyosságával.
Ez az állapot olyan mély hatásokat fejt ki a betegekre, hogy az orvosok kifejezetten erre a célra szolgáló értékelési eszközöket fejlesztettek ki, mint például az Akné Rokkantsági Indexet (Acne Disability Index - ADI).


"Amikor egy új beteg lépi át a rendelőm küszöbét, mindig elmondom neki, hogy a legfontosabb lépést már meg is tette:  a segítségkérését az önálló harccal szemben! Csapatként azon dolgozunk, hogy a bőr tisztább, az életről alkotott képünk pedig ragyogóbb legyen. Ez teszi az én munkámat oly különlegessé!"


Klikkelj ide, ha szeretnéd megismerni az aknéra hajlamos bőr kipróbált és bizonyított hatékonyságú bőrgyógyászati megoldásait.


(1) Ann Dermatol Venereol. 2010 Nov;137 Suppl 2:S49-51. doi: 10.1016/S0151-9638(10)70024-7. [Friss adatok az akné epidemiológiájáról]. Dréno B.
(2) Az akné pszichológiai és érzelmi hatása és az isotretinoinnal történő kezelés hatása. Br J Dermatol 1999; 140:273-82.
Kellett SC, Gawkrodger DJ.