#Infoakne

Szabadulj meg a pattanásoktól Viszkok Fruzsi és magyar bőrgyógyászok segítségével

Szakértői tanácsok

Akné a városban: hogyan veszélyezteti a szépséget a napsütés, a stressz és a környezeti szennyezések?

v_article-acne_city.jpg

Túlterheltek, kialvatlanok és egyszerre több fronton is helytállók: a városi emberek már hozzászoktak ahhoz, hogy vonásaikat fáradtnak és arcszínűket fakónak lássák a tükörben. De tudtad, hogy a városi környezet ronthat az aknén is? Itt olvashatsz arról, hogyan fejti ki az arcszínre káros hatását együttesen a napsütés, a szmog és a stressz és adunk néhány tippet is, hogyan küzdhetsz ez ellen.

A városi környezeti szennyezések részecskéi bejutnak a bőrbe.

A bőr számára az egyik legjelentősebb városi stresszforrás a környezeti szennyezések. A PM 2.5 néven ismert apró por részecskék átjutnak a bőr védőrétegén és rossz hatással vannak rá. Láncreakciót indítanak el, amely a bőr felszínén lévő faggyú oxidációjával kezdődik, majd megnövekedett olajtermeléssel és hiperkeratinizációval folytatódik - ami több elhalt hámsejtet jelent a bőr felszínén.


A mitesszerek megjelenése romlik és új pattanások jelennek meg.


Rengeteget hallani a környezeti szennyezések veszélyeiről, de milyen típusú nappali krém tudja elősegíteni a bőr védelmét? Az úgynevezett tapadásmentes textúrák, amelyek azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a szennyező részecskék bőrhöz tapadását.

A napsütés ronthatja az akné megjelenését - még akkor is, ha mindig az ellenkezőjét gondoltad!

Az UV-sugárzás a szépség egy másik ellensége (igen, egy napsütéses napnak is megvannak az árnyoldalai!). Tulajdonképpen egy magát még mindig jól tartó legenda csupán, hogy a napsütés az aknés bőr megmentője. De nem igaz! Rövidtávon a barna bőrszín miatt az arcszín esetleg egyenletesebbnek tűnhet, de a nap bőrszárító hatása a nyaralás után a bőr fokozott olaj termelését okozza. A zsírosodás és a bőr felső rétegének megvastagodása együttesen a pórusok eltömődését és a faggyú megfelelő elvezetésének megakadályozását okozzák.


A nap módosítja a bőr működését, amely még hajlamosabbá válik a pattanásokra.


A bőrnek szüksége van megfelelő védelemre az UV-sugárzással szemben. Az első lépés? Széles spektrumú UV-védelem, amely az UVA- és UVB-sugárzás ellen is véd. Válaszd a fluid, olajmentes és nem komedogén textúrákat!

A stressz rossz hatással van a bőrhibákra hajlamos bőrre.

Túlórák, vizsgák vagy határidők, hajszolt tempó… Észrevetted, hogy az arcbőrödön ezek meglátszanak? Nem vagy ezzel egyedül: tudományos kutatások összefüggést mutattak ki a magas stressz szint és az akné súlyossága között. (1) Az orvosok még nem találták meg a stressz hatásainak minden összefüggését, de úgy gondolják, hogy a stresszhormonok hatással vannak a faggyúmirigyekre, amelyek több olajat termelnek a bőrt a bőrhibák melegágyává változtatva.


Nem képzelődsz: a stressz valóban kiválthat aknét. Amikor a városi aknéról beszélünk, mindenkinek meg kell találnia a saját útját a stressz levezetésére: barátokkal találkozva, edzőteremben vagy csak eltávolodva a képernyőtől - biztosíts magadnak egy kis saját időt... a bőröd hálás lesz érte!

(1) Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-9. Tanulmány a pszichológiai stresszről, faggyútermelésről és akné vulgarisról a tinédzserek körében. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.