Fókuszban...

Gyerekek és a napfény: az érzékeny bőrnek extra védelemre van szüksége

Img_Gyerekek és a napfény: az érzékeny bőrnek extra védelemre van szüksége

A gyerekek bőre, amely még fejlődés alatt áll, sokkal sérülékenyebb, mint a felnőtteké, különösen az Uv-sugarak káros hatásai esetében. Csak egyetlen megoldás létezik: védjük őket.

Jelek

Vékony bőr, fejletlen pigmentációs rendszer.

Bár a felnőttek számára ismertek a napozás veszélyei, nem minden esetben vannak tisztában a kicsik extrém sérülékenységével. Ráadásul a gyerekek bőre, ami még fejlődés alatt áll, sokkal sérülékenyebb és érzékenyebb a napsugárzás káros hatásaire.

  • Mivel vékonyabb a bőrük, hajlamosabb a sejtek károsodására
  • A kevésbé fejlett pigmentációs rendszerük miatt még nem rendelkeznek a felnőttekéhez hasonló védekezőrendszerrel, amely az UV-sugarakkal szemben segít megvédeni a bőrt.

Ezért kell a gyerekeket alaposan védeni, még jobban, mint a felnőtteket.

Eredet

... különösen hajlamosak a napégésre, a sejtkárosodásra és a napszúrásra

A naptőke 50%-át 20 éves kor előtt a legtöbben felhasználjuk. 55-ből egy 2008-ban született embernek egy napon melanómája alakulhat ki. Miért is? A gyermekek túlságosan sokat vannak kitéve az UV-sugarak káros hatásainak. Nyaralás alatt a gyermekek egyharmada átlagosan 15 órát tölt fürdőruhában a napon: ez túl sok idő! Különösen azt a tényt is figyelembe véve, hogy a víz az UV-sugarak 30%-át visszaveri. Ebben az életkorban a gyermekek nincsenek tisztában a veszéllyel. A következmények: csak akkor fejezik ki diszkomfortérzetüket, amikor már érezhetően megtörtént a baj.

  • A napégés és a mély sejtagressziók visszafordíthatatlan károkat okozhatnak és hosszútávon még érzékenyebbé tehetik a bőrt (felgyorsulhat a bőröregedés folyamata, megnő a rák kialakulásának veszélye).
  • Emellett fennáll a dehidratáció és a napszúrás veszélye is.

Contexto

Csecsemőkortól fogva fokozottan védjük őket

A gyermekek megóvása első sorban azt jelenti, hogy tanítsuk meg őket a napsugárzás veszélyeire. Egy németországi tanulmány szerint a megfelelő edukáció 500%-kal megnöveli a jó fényvédelmi szokások berögződésének esélyét:

  • Kerüljük az erős napsugárzást (dél és délután 4 óra között), szorgalmazzuk az árnyékban történő szabadidős tevékenységeket.
  • Viseljünk széles karimájú kalapot, UV-szűrős napszemüveget és sötét ruházatot ( egy fekete póló sokkal jobban véd, mint egy fehér)
  • Alkalmazzunk fényvédő készítményeket gyakran és bőségesen (legalább kétóránként és minden fürdőzés után újra két rétegben) a fedetlen bőrfelületeken. Ne feledkezzünk meg a lábfejekről, fülekről és a tarkóról!
  • Olyan készítményt válasszunk, amely kifejezetten gyermekek számára készült, legalább 50-es fényvédő faktorral rendelkezik, víz- és homokálló.
  • Fogyasszunk rengeteg folyadékot.
FIGYELEM! Három éves kor alatt minden bőrgyógyász a napsugárzás teljes elkerülését javasolja.

Több információért ne késlekedjen felkeresni bőrgyógyászát.

Önnek ajánljuk

Mutassa az összes cikket